Seyahat ederken bizim için en başta gelen konulardan birisi nerede konaklayacağımız. Nerede konaklayacağız diye sormamızın birkaç sebebi var. Seyahatin en önemli maliyet kalemlerinden olması, konaklayacağımız yerin konumu itibariyle seyahatlerimizde bize zaman kazandırması, sağladığı olanaklar ile bizi rahat ettirmesi. Bu sorulardan dolayı yalnızca otel seçenekleri ile sıkışıp kalmak istemeyince diğer alternatif konaklama seçeneklerini de değerlendiriyoruz. Bu alternatiflerin başında da Airbnb geliyor. Gerçekleştirdiğimiz pek çok konaklama sonrasında henüz denememiş olanlar için Airbnb Nedir? ve Airbnb Nasıl Kullanılır? sorularına cevap vererek sizlerin de alternatiflerinizi çoğaltmak ve Airbnb’de ev kiralama ipuçlarına değinmek istedik.
Bu yazıyla birlikte Airbnb’yi ilk defa kullanacaklara ise güzel bir haberimiz var. Buradaki linke tıklayarak ilk abonelik kaydınızı yaparsanız siz Airbnb’deki ilk konaklamanızda 179 TRY indirim kazanıyorsunuz, biz de siz bu linki kullanırsanız 98 TRY’lik indirim kazanıyoruz. Şimdi Airbnb Nedir? Airbnb Nasıl Kullanılır? sorularıyla başlayalım.
Airbnb Nedir ?
Airbnb, evini ya da evinin bir bölümünü kiraya vermek isteyenler ile konaklayacak yer arayan kişileri buluşturan ve neredeyse tüm dünyada hizmet veren bir platform. Benim bahsedeceğim konular ise daha çok konaklayacak ziyaretçileri ilgilendiren noktalardan oluşuyor.
Airbnb tercih etmenin pek çok avantajı ve dezavantajı var. Biz tercih ediyor muyuz diye soracak olursanız, açıkçası her seyahatimizde Airbnb’de de konaklama arayıp değerlendiriyoruz ve çok sayıda Airbnb konaklaması gerçekleştirdik.
Avantajları
Airbnb’nin avantajlarının başında tüm dünyada bu platformun yaygın olarak kullanılıyor olması ve pek çok zaman otelden çok daha uygun fiyata konaklama imkanı bulunabiliyor olması var. Bir diğer avantajı, otel olmayan noktalarda bile evini kiralayan kişilerin olması sebebiyle özellikle uzun yol yaptığımız seyahatlerimizde rotamızda daha uygun noktalarda konaklama olanağı bulmamız var. Örnek verecek olursak Norveç ve İzlanda seyahatlerimizde gezmek istediğimiz bölgelerin bir kısmı şehirden uzak olduğu için kalınabilecek oteller de uzak noktalardaydı. Bu otellerde kalmayı düşünseydik ertesi gün birkaç saat yol giderek aynı noktaya geri gelmemiz gerekecekti. Airbnb’de yaptığımız aramalar sonrası tam da gezmek istediğimiz yerlerde konaklama imkanı bulduk ve fazladan yol yapmamıza gerek kalmadı. Bize çok zaman kazandırdı.
Airbnb’de arama yaptığınızda fiyat filtresi koymayı unutursanız (ya da fiyata takılmayacak kadar iyi durumdaysanız) göreceksiniz ki saray yavrusu diyebileceğimiz türden evleri bile görebilmek mümkün. Otelden bile daha çok imkan sağlayabilen evler olabiliyor.
Bazı evlerde mutfağı kullanmanıza izin veriliyor. Euro/Dolar alıp başını gitmişken mutfakta bir şeyler hazırlayıp yiyebilecek olmak yerine göre avantaj sağlayabiliyor. Daha pek çok avantaj sıralayabilirim.
Dezavantajları
Airbnb’nin olası dezavantajı ise ev sahibinin evi kiraya vermekten vazgeçme durumu olabilir. Yani evi kiralayıp tamam bu işi hallettik dedikten sonra ev sahibi bu konaklamayı iptal edebilir. Tabiki böyle bir durum olmaması için Airbnb ev sahiplerine ceza uyguluyor ve Superhost rozeti kazanma olasılıklarını neredeyse sıfıra düşürüyor (Superhost’lar ile ilgili bilgiyi aşağıda vereceğim). Ancak tüm bu kısıtlama ve cezalara karşılık ev sahibi sizin anlaşma yaptığınız tarihte evi kiralamamayı göze alabilir. Bu durumda eğer ödediyseniz ödenen ücret kısa süre içerisinde size geri iade ediliyor. Yani paranız geri geliyor. Dezavantajı tekrar ev aramak zorunda kalıyorsunuz.
Ev ile ilgili dezavantaj olabilecek konular ile ilgili ise aşağıda önlem niteliğinde bilgiler paylaşacağım. Yavaş yavaş soru ve cevaplarla devam ediyorum.
Airbnb’de ev kiralamanın yanısıra tur seçeneği, workshoplar gibi aktiviteleri de aratma imkanınız var ancak benim anlatmak istediğim konu konaklama yeri bulmak üzerine.
Airbnb’de sizi nasıl bir konaklama bekliyor?
Airbnb’den bahsederken ilk cümlemde evini ya da evinin bir bölümünü kiraya vermek isteyenlerden olarak bahsetmiştim. Yani evin tamamını kiraya verenler ev sahipleri olduğu gibi, size yalnızca bir oda vererek diğer alanları ya diğer kiracılar ile ya da ev sahibi ile paylaşmanıza izin veren seçenekler de var. Bu durumdan hoşlanmıyorsanız da okumaya devam edin çünkü ev arama seçeneklerinde net olarak evi nasıl kiralayacağınız bilgisi veriliyor ve siz dilerseniz yalnızca evin tamamını kiralayanlar arasında arama yaptırabiliyorsunuz. Bu bilgiler net olarak verilip aramaları da kendi tercihinize göre yapabildiğiniz için bu konuda sürpriz yaşamıyorsunuz. Ev arama ile ilgili konulara birazdan değineceğim.
Airbnb güvenli mi?
Bir başkasının evinde kalmak güvenli mi sorusu aklınıza geliyor olabilir. Bence standart bir otel kadar güvenli diyebilirim. Kendi tecrübemizden bahsedecek olursak ev sahipleri bizim ve kişisel eşyalarımızın güvende olmasını sağlamak ve böyle hissettirmek için olabildiğince özenli davrandılar. Onlar da evlerine misafir ettikleri kişilere güven duymak istiyorlar. Neticede karşılıklı bir güven söz konusu. Güvenlik konusunda ve birazdan bahsedeceğim pek çok konuda kilit nokta, o evde daha önce kalmış ziyaretçilerin yazdığı yorumlar olduğunu söyleyebilirim. Ev kiralarken yorumlara bakarak evin ve ev sahibinin önceki ziyaretçiler için güvenlik problemi yaşatıp yaşatmadığını anlayabiliyorsunuz. Bu yorumlara dayanarak bir çıkarım yapabiliyorsunuz.
Airbnb Nasıl Kullanılır? Kullanmaya Nasıl Başlanır?
Airbnb’den ev kiralayabilmek için siteye ücretsiz olarak kayıt oluyoruz. Kayıt sonrasında doğrulama için cep telefonu numarası isteyecek ve cep telefonunuza iletilen parola ile doğrulama yapacak. Sizden istenen bilgileri bir kereye mahsus doldurduktan sonrası çok kolay, arama kriterlerinizi girip dünyanın herhangi bir yerinde kendinize ev bakabilirsiniz.
Kayıt olmak için tekrar hatırlatma yapıyorum. Airbnb’yi ilk defa kullanacaklar buradaki linke tıklayarak ilk abonelik kaydınızı yaparsanız siz Airbnb’deki ilk konaklamanızda 179 TRY indirim kazanıyorsunuz, biz de siz bu linki kullanırsanız 98 TRY’lik indirim kazanıyoruz. Yani kazan kazan!
Airbnb’ye kayıt olduktan sonra yapılması gereken önemli konulardan birisi profil fotoğrafınızı yüklemek. Ev sahipleri evini kiralamak isteyen kişileri profil fotoğrafından görmek istiyorlar. Karşı taraf ile ilgili yalnızca profilindekiler kadar bilgiye sahip olabildiğiniz için önemli oluyor. Beğendiğiniz evi profil fotonuz yok diye kaçırmak istemezsiniz.
Konaklama aratırken dikkat ettiğimiz konular
Ev Türleri
Her ev birbirinden farklı olarak aşağıdaki konaklama türlerinden yalnızca birisini sunabiliyor. Siz de arama yaparken konaklama tercihinize göre ev türlerinizi filtreleyebilirsiniz.
Yerin tamamı; Belirtilen evde ilgili tarihte sizden başka konaklayan olmasını istemiyorsanız bu seçeneği seçin. Aynı evde yabancı birileriyle kalmak istemiyor ya da çekiniyorsanız evin tamamının size ait olduğu seçeneklerin listelendiği bir seçenek.
Özel oda; Evde size ait bir oda olur. Evin mutfak, banyo gibi alanlarını başka misafirler ya da ev sahipleri ile paylaşırsınız. Bu seçenek yerin tamamına göre daha uygun fiyatlı olabilir. Biz hem yerin tamamını hem de özel oda konaklaması gerçekleştirdik. Evde bizden başka misafirler olduğu seçeneklerde de herkes birbirine olabildiğince saygılıydı ve herhangi bir sorun yaşamadık. Tuvalet, banyo sırası beklemek gibi durumlar olabiliyor.
Otel odası; Airbnb’ye kayıtlı olan butik otellerin odaları. Yani aslında otelde konaklamış olursunuz.
Müşterek oda; Bu seçenek konaklayacağınız odada başka misafirlerin de olabileceği seçenek. Airbnb üzerinden hiç paylaşımlı oda konaklaması yapmadık. Ancak daha önce hostelde paylaşımlı odada kalmışlığımız var. Çok gerekmedikçe tercih ettiğimiz bir seçenek değil.
Yazılmış Olan Değerlendirme / Yorumlar Ne Kadar Önemli?
Bu yazıda bu kadar güven konusundan bahsetmişken yorumlardan ve değerlendirmelerden de söz edelim. Bana göre Airbnb’de ev kiralamadan önce yapılacak en iyi şey o ev için girilmiş tüm yorumları okumak. Daha önce konaklamış olan kişilerin yaşadıkları deneyimlerini okudukça o evde sizi bekleyecek durumlardan önceden haberdar olabiliyorsunuz. Örneğin evin konumunu beğenmiş olabilirsiniz ancak alttaki yorumlarda; evin olduğu bölgenin çok hareketli bir bölge olduğu ve bu sebeple gece geç saatlere kadar sokaktan gelen gürültünün uyumayı zorlaştırdığını okuyabilirsiniz. Eğer uykunuz hafif ise bu yoruma göre tercihiniz değişebilir. Farklı bir örnek de evin temizliği ile ilgili olabilir. Ev için girilen yorumlarda mutlaka evin temizliği ile ilgili olanları arıyoruz. Ev sahibi ev ile ilgili bilgi verirken bu konuya çok değinmemiş olabilir ancak daha önce konaklamış kişiler temizlik ile ilgili sorun yaşamışsa mutlaka yorum bırakıyor.
Bu yazdığım örneklerde olduğu gibi evde sizi bekleyebilecek durumlar için yorumları okumak gerekiyor. Ev için girilmiş olan yorum sayısı ne kadar fazlaysa bizim karar verebilmemize o kadar yardımcı oluyor. Yazının başında değindiğim ev ile ilgili dezavantaj olabilecek konuların pek çoğunluğunu aslında yorumları dikkatlice okuyunca anlayabiliyoruz.
Peki yorumlar tek taraflı mı? Cevabı hayır. Siz ev sahibi ve ev için yorumlarınızı yazıyorsunuz. Ev sahibi ise sizinle ilgili yorumlar yazıyor. Her iki taraf birbirine yorum yazana kadar ya da yorum yazabilme süresi dolana kadar yorumlar sayfada görünmüyor. Yani iki taraf da yorum yazıp gönderdikten sonra karşı tarafın kendi hakkında ne yazdığını ve puanını görebiliyor.
Peki Ev Sahibinin Sizin İçin Yazdığı Yorumlar Ne İşe Yarıyor ?
Ev sahibinin sizin için yazdığı yorumlar, sizin daha sonra gerçekleştireceğiniz konaklamalarda diğer ev sahiplerine fikir veriyor. Yani sizin konaklamanız süresince evi nasıl kullandığınız ve nasıl ayrıldığınız, evin kurallarına uyup uymadığınız, ev sahibiyle olan iletişiminiz gibi konular önemli. Ev sahipleri evlerinde konaklayacak kişilere gelmiş olan yorumları okuduktan sonra konaklama teklifine olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapabiliyor. Özellikle az konaklama imkanı olan bölgelerde hele bir de son zamanlara kaldıysanız, konaklamak için istek gönderdiğiniz evlere daha önce sizin için yazılmış kötü yorumdan ötürü elenmek istemezsiniz.
Biz hem hoşluk olması, hem Türkiye’yi karşı tarafa tanıtmak, hem de baştan güzel bir iletişim ile başlamak için bazen hediyelik minik lokum kutuları götürüyoruz. Bu durum bazı ev sahiplerinin çok hoşuna gidiyor.
Superhost ( Süper ev sahibi ) kimdir ?
Ev kiralarken eğer seçeneklerimiz bolsa ev sahibinin “Superhost” rozetini almış olmasına baktığımız oluyor. Profilinde “Superhost” rozeti bulunan kişiler bir anlamda bu işi layıkıyla yapan ve onaylanmış ev sahipleri oluyor. Hem ev ile ilgili verdiği bilgilerin doğru olduğunu, hem konuklarından iyi puan aldığını hem de onayladıkları konaklamaları iptal edip sonradan sürpriz yaşatmadıklarını anlıyoruz.
Ev sahiplerinin Superhost rozeti kazanması zaman aldığı için biz bu rozeti yok diye evi kiralamamazlık yapmıyoruz. Eğer yorumları iyiyse ve evin fiyatını şartlarını beğendiysek konaklama teklifi atıyoruz.
Puanlama
Evleri konakladıktan sonra Temizlik, İletişim, Giriş (Check-in kolaylığı), Doğruluk, Konum, Değer (Verilen. ücrete karşılık alınan hizmet) olarak 5 üzerinden puanlıyorsunuz. Yani evi seçerken evin daha önce almış olduğu puan 5’e ne kadar yakınsa o kadar iyi.
Ev Olanaklarını ve Kurallarını Baştan İyice Okuyun
Gitmeyi planladığınız tarihlerde seyahat edeceğiniz bölgede ev araması yaptıktan sonra karşınıza çıkan seçenekleri incelerken mutlaka ev sahibinin ev ile ilgili verdiği bilgileri okuyun. Bunun yanısıra evde size sağlanan olanakları da bir bir inceleyin. Mutfağı kullanmak istiyorsanız olanaklarda mutfak ve tabak çanağın yazılı olarak belirtilip belirtilmediğine mutlaka bakın. Arabayla seyahat ediyorsanız otopark imkanının olup olmadığını inceleyin.
Olanaklardan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da ev kuralları. Ev sahipleri evin kullanımı sırasında uyulması gereken kuralları yazmış oluyorlar. Bu kurallara uymamanız ev sahibinin sizin hakkınızda negatif yorum bırakmasına sebep olabilir. Bizim en dikkat ettiğimiz konuların başında check-in check-out zamanlarını kontrol etmek geliyor. Örneğin uçuş saatimizin geç olduğu durumlarda eve ulaşma zamanımız geç olacaksa mutlaka check-in saatinin bizim istediğimiz saatlere kadar izin verilmiş olmasına dikkat ediyoruz. Eğer ev sahibi bu saatleri check-in saatlerine dahil etmemişse ev için konaklama isteği göndermeden önce ev sahibine bu durumu sorup baştan izin istiyoruz. Dönüş günü uçuş saatine kadar valizlerimizi bırakmak istediğimiz zamanlar oluyor. Bunun için de check-out zamanını inceliyoruz. Evde gürültü yapılmaması, yabancı getirilmemesi gibi diğer kurallar da yazılmış olabilir. Sizin de öncesinden bu kuralları okumanızda fayda var.
Giriş çıkış ile ilgili bazı evlerde anahtar şifreli bir kutuda oluyor. Siz eve ulaşmadan hemen önce ev sahibi size kutunun şifresini bildiriyor. Sizin saat kaçta geldiğinizin önemi olmuyor. Gece geç saatte bile gelmiş olsanız kutudan anahtarınızı alıp eve giriş yapabiliyorsunuz.
Fiyatlara Eklenen Bedeller
Aramayı yaptığınız ekranda evler sıralandığında evin gecelik bedelleri yer alıyor. Bunun üzerine bazı bedeller ekleniyor. Evin üzerine tıkladığınızda da açılan sayfada toplam tutar sizin ev için ödeyeceğiniz toplam parayı gösteriyor. Bu tutarın içerisinde temizlik ücreti, Airbnb için ödenen hizmet bedeli, şehirde konaklama vergisi var ise onun ücreti yer alıyor. Yani toplam tutara bakarak konaklamaya karar vermekte fayda var.
Rezervasyonu Yapma ve Ödeme Seçekleri
Peki konaklamak istediğimiz evi bulduk sonra ne yapıyoruz? Fiyatı bütçenize uygun, konumu, olanakları ve kuralları ihtiyaçlarınızı karşılıyor ise ev için rezervasyon isteği gönderiyoruz.
Dikkat edilecek konulardan bir diğeri evin “anında rezervasyon“ seçeneğinin olup olmaması. Eğer anında rezervasyon seçeneğine sahip ise, siz rezervasyon yap seçeneğine basıp kart bilgilerinizi verdiğiniz anda rezervasyonu tamamlıyor. Yanı ev sahibine onay için göndermiyor. Doğrudan evi ilgili tarih için kiralamış oluyorsunuz.
Eğer evin “anında rezervasyon“ özelliği yok ise sizin talebiniz öncelikle ev sahibine ulaştırılacak. Ev sahibinin de kabul etmesi durumunda rezervasyonunuz tamamlanacak.
Airbnb’de ev kiralamak ve ödeme yapmak için seçeneğiniz kredi kartı, banka kartı ve paypal gibi ödeme yöntemleri. Kesinlikle nakit ödemeyi kabul etmiyor.
İptal Edebilir miyim ?
Evi kiralamadan önce iptal politikasını mutlaka inceleyin. Bazı evlerde katı iptal politikası olabiliyor. Yani rezervasyon onaylandıktan sonra iptal etseniz de kesinlikle geri ödeme yapmayabiliyorlar. Bazı evlerde rezervasyon yapıldıktan sonraki ilk 48 saat içerisinde ücret talep edilmeyebiliyor. Bazılarında ise sizin konaklamanızdan bir hafta öncesine kadar iptal hakkı verebiliyor.
Her ev sahibi farklı bir iptal politikası uyguluyor olabilir. Eğer seyahatinizi ya da konaklamanızı iptal etmenizi gerektirebilecek bir durum oluşabileceğini düşünüyorsanız olabildiğince esnek iptal politikası uygulayan evleri tercih etmeye çalışın.
İptal etmeniz durumunda ev sahibi esnek iptal politikası uyguluyor olsa dahi Airbnb bu kadar esnek olmuyor. Yani başta ödediğiniz toplam tutarın içerisinde yer alan Airbnb hizmet bedelini size geri iade etmiyor. Bu tutar hariç geri ödeme alabiliyorsunuz.
Rezervasyon isteği göndermeden önce ev ile ilgili aklınıza takılan bir konu varsa, ev sahibiyle iletişime geç butonunu kullanarak ev sahibine önce sorunuzu sorun. Gelen yanıt sonrasında rezervasyon isteği gönderebilirsiniz.
Airbnb dışındaki diğer opsiyonlar
Airbnb’de ev aramanın yanısıra otel aramak için de Booking.com sitesini kullanıyoruz. Çok sayıda oteli tek noktadan aratıp fiyat, puanlama ve yorumlara göre otel odası arayabileceğiniz bir platform. Geçtiğimiz sene Airbnb gibi evini kiraya verenleri de Booking.com’da görmeye başladık. Ancak benim gördüğüm kadarıyla ev konaklaması için hala daha Airbnb’de daha çok seçenek var ve daha eskiden beri bu hizmeti sağladığı için evlerde kıyaslama yapmak ve karar verebilmek için daha çok yorum var. Hazır başka platformlardan da bir iki cümle ediyorken Couchsurfing’ten de bahsedebiliriz. Couchsurfing ise evinde misafir kabul eden ve bunu ücretsiz olarak yapan kişiler ile konaklama arayan gezginleri buluşturan sosyal bir platform. Ücretsiz bir sistem olduğu için umduğunuz değil bulduğunuz yerde konaklayabildiğiniz bir seçenek. Her iki tarafın da karşılıklı anlaşması ve güvenine dayanıyor. Sosyalleşmek ve konaklamaya para harcamadan gezebilmek için alternatif bir yöntem.