Ürdün Gezi Rehberi

yazan MilesForDreams
Petra by night

Ürdün öyle bir ülke ki bir gün dünyanın yeni yedi harikasından birini görüyorsunuz ve gizemi hala çözülememiş 2000 senelik bir uygarlığın kalıntılarında geziniyorsunuz, bir gün Wadi Rum çöllerinde kendinizi bambaşka bir gezegende hissedip, başka bir gün de dünya üzerindeki en tuzlu suda batmadan yüzme deneyimi yaşıyorsunuz. Bize bu kadar farklı deneyimi bir arada yaşattığı için biz Ürdün’ü çok sevdik. İstiyoruz ki siz de Ürdün Gezi Rehberi’mizi okuyup hemen plan yapmaya başlayın.

Bizi Instagram’da takip etmek isterseniz buraya, Youtube kanalımıza abone olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Oralara da bekleriz. Ürdün hakkında genel bilgileri edindikten sonra buradaki linkten Ürdün’de Gezilecek Yerler yazımızı da okumayı unutmayın, rota oluştururken çok işinize yarayacak.

Ürdün nerede, Ürdün güvenli mi?

Wadi Rum’daki bedeviler

Ürdün’de gezerken haritayı açıp bakınca insana inceden bir korku gelmiyor değil. Sağa bakıyorsunuz Batı Şeria, sola bakıyorsunuz Gazze. Hep haberlerde duyduğumuz coğrafyalar. Ama içiniz rahat olsun. Ürdün kuzeyinde Suriye, batısında İsrail, doğusunda Suudi Arabistan ve Irak ile aslında karışık bir coğrafyada görünse de ülke son derece güvenli. Oldukça da fazla turist ziyaret ediyor. Dubai’yi saymazsak biz hiç gerçek anlamda bir Orta Doğu ülkesine gitmemişiz. Ürdün’e indiğimiz ilk gün arabayla geçtiğimiz yollarda gördüğümüz insanlar ve yerler bize her an bir yerlerde karışıklık çıkacakmış hissini yaşatsa da durum öyle değil. Bir kaç saat sonra insan alışıp bu coğrafyanın insanını sevmeye bile başlıyor.

Ürdün’e ne zaman gidilir

En güzel aylar sonbahar ve ilkbahar. Yazın gündüz sıcaklığı gezmeyi zorlaştırır. Kış mevsimi ise yaza göre daha mantıklı bir tercih. Ancak yağmura yakalanma ya da gecelerin daha soğuk geçmesi ihtimaller dahilinde. Aralık, Ocak ve Şubat yağış anlamında en kötü aylar. Nisan-Ekim arası ise en az yağış alan aylardan. Açıkcası bir yere gitmeden en çok araştırdığım konulardan birisi mevsim. Ürdün için de sadece sıcaklığı değil bir de yağış ihtimalini hesaba katarak plan yapmak gerek. 29 ekim tatilinde gittiğimiz Ürdün’den hava anlamında biz çok memnun kaldık. Ne gündüzleri  sıcak bizi rahatsız etti ne de akşamları soğuktan donduk. Eğer Wadi Mujib kanyonuna gitmek istiyorsanız seyahatinizi Nisan-Ekim arasına planlamanız gerekir çünkü bu aylar dışında kanyon kapalı oluyor. Biz fazlaca sulu bir fiziksel aktivite olacağı ve Petra’dan sonra ya da önce kendimizi çok yormak istemediğimiz için Wadi Mujib kanyonunu pas geçtik ancak eğer sizin listenizde varsa mutlaka önceden rezervasyon yaptırın.

Ürdün’de rota oluşturmak ve Ürdün Rotamız

Petra

Ürdün bizim son dakika plan yaptığımız bir seyahat oldu. Genelde aylar öncesinden uçak biletlerini alır, otelleri ayarlardık ancak bu sefer her şeyi iki hafta kala planladık. Çok da zor olmadı çünkü Ürdün’de gezilecek yerler adeta ip gibi dizilmiş, aynı hat üzerinde yer alıyor. Şöyle ki Amman havalimanına indiyseniz güneye doğru devam ederken sırasıyla Ölüdeniz, Petra ve Wadi Rum gezilecek noktalar olarak rotanızda mutlaka olması gereken yerler. Wadi Rum’dan sonra güneye doğru devam ederseniz Akabe şehrine ulaşıyorsunuz. Zaman efektif olan ancak maliyet efektif olmayan bir rota planı Amman’a indikten sonra sırasıyla Ölüdeniz, Petra ve Wadi Rum’u gezip sonrasında Akabe havalimanından dönüş yapmaktır. Tabi ki hem farklı havayollarını kullanmak hem de araç kirasına tek yön ücret ödemek maliyet kısmını artıracaktır.

Size önce bizim rotamızı anlatalım sonra da rotamızda olmayan ama sizin gitmek isteyebileceğiniz yerleri de yazalım ki size rotanızı oluştururken ışık tutsun. Planlama aşamasındaysanız buradaki Ürdün Gezilecek Yerler yazımıza göz atmayı unutmayın.

Ürdün’de gezilecek yerler ve Ürdün kaç günde gezilir

Wadi Rum-Arka plan manyaklık değil de ne

Wadi Rum

Biz Ürdün’de dört gece konaklayıp beş gün gezdik. İlk gün havalimanından kiraladığımız araçla bu rotanın en ucundaki Wadi Rum’u hedefledik ve ilk gün Wadi Rum’a 18:00 gibi vardık. Amman’daki havalimanından Wadi Rum 290 km ve yol 3,5-4 saat kadar sürüyor. Wadi Rum’da ilk gün konaklayıp sabah gün doğumuna şahit olmak ve tüm bir günü Wadi Rum’da geçirmek verdiğimiz en doğru karar oldu. Wadi Rum’da gezip günbatımını izleyip ki kesinlikle günbatımına kalınmalı aynı gün Petra’da konaklamak üzere yola koyulmayı hedefledik. Tabi akşam Wadi Rum’da güneşi batırdıktan sonra kendimizi o güzelliklerden koparmamız ancak ortalık karanlık olunca mümkün oldu. Bir türlü Wadi Rum’dan ayrılmak istemedik.

Petra’nın tepeden manzarası

Petra

Wadi Rum’dan sonra sırada Ürdün’ün fiziksel olarak bizi en çok zorlayacak aktivitesi olan Petra vardı. Wadi Rum Petra arası 100 km ve yok 1,5 saatten biraz fazla sürüyor. Petra’da otele varıp hazırlandıktan sonra hemen uyuduk ve ertesi güne erkenden başladık. Tam bir günü Petra’da geçirip yorulduğumuz yetmezmiş gibi akşamına da Petra by night’a kaldık. Petra ile ilgili detaylar bir sonraki yazıda olacak ama planlama aşamasındaysanız ve Petra’nın mumlarla süslendiği Petra by night listenizdeyse bu aktivitenin sadece Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe olduğunu unutmayın.

Ölüdeniz(Lut Gölü)

Lut Gölü

Petra’dan sonraki günde ise Petra’ya arabayla üç saat uzaklıktaki Lut Gölü’nde kalacağımız Ölüdeniz bölgesine geçtik. Biz Petra biletini görmek istediğimiz her yeri görememe ihtimaline karşın iki günlük almıştık ama ikinci gün yeniden Petra’ya gitmeye gerek duymadığımız için direk Ölüdeniz yoluna koyulduk ve öğleden sonra vardığımız Ölüdeniz’de bir kaç saat geçirdik.

Amman

Amman Citadel

Ölüdeniz’den sonra ise dönüş gününde Amman şehir merkezinde uğramak istediğimiz antik kent Amman Citadel’i görüp havalimanına geçtik. Ölüdeniz’den sonra Amman 1 saat sürüyor ancak şehir merkezine yaklaştıkca trafik zamanı biraz uzatabiliyor.

Bizim gezdiğimiz yerler dışında dünyanızı şaşırtmayacak ancak zamanınız varsa görülecek yerleri de aşağıda sizin için yazdık.

Jerash Antik Kenti

Amman’ın kuzeyinde 1,5 saatlik mesafede. Gitmesi ve dönmesiyle yarım gün ayırmak gerek.

Wadi Mujib Kanyonu

Fiziksel kondisyon gerektiren bir aktivite. Nisan-Ekim arası yapılabiliyor. Eğer yapmak isterseniz Ölüdeniz bölgesinde olduğu için ekstradan bir gün daha kalmanız gerekir.

The Baptismal Site of Jesus Christ

İsanın vaftiz edildiği yer. Nehrin bir tarafı İsrail, bir tarafı Ürdün. Tarihi önemi olan bir yer. Lokasyon için tık tık.

Nebo dağı ve Madaba mozaikleri

Akabe’de dalış (Akabe’nin Kızıldeniz’e kıyısı olduğu için Kızıldeniz’de dalış yapmak keyifli olabilir. Bunun dışında görülecek yer ya da deniz kıyısı anlamında Akabe çok tatmin edici görünmüyor.)

Ürdün’de ulaşım, Ürdün’de araba kiralama, Ürdün’de yollar nasıl

Develerle ulaşım 🙂

Ürdün’de araba kiralamadan gezmek mümkün, toplu taşıma ya da turlarla illa ki Petra gibi turistik bölgelere ulaşabilirsiniz ancak araba kiralamak Ürdün’de yapacağınız güzel bir yatırım olur çünkü zaten konaklama, yeme içme pahalı olduğu için toplu taşımayla gün kaybedebilirsiniz. Bu anlamda araba kiralamak size hem hız hem de kolaylık sağlayıp maliyeti düşürebilir.

Araç kiralanacak Sixt, Budget,Avis gibi bir çok international firmayı Ürdün’de bulabiliyorsunuz ancak diğer ülkelerdeki standart ne yazık ki burada yok. Biz aracımızı Budget’dan kiraladık ve havalimanından teslim aldık ancak hijyen şartları ve arabanın durumu iyi değildi. Bize denk gelmiş olduğunu düşünmüyorum. Gördüğümüz diğer araçlar da çok parlak değildi. İyi olan nokta şu ki Ürdün’de araçta çok zaman geçirmiyorsunuz. Road trip yaptığınız diğer ülkelerdeki seyahatler gibi düşünmeyin. Arabayı sadece bir yerden diğerine ulaşmak için kullanıyorsunuz, gezerken araca bağlı değilsiniz.

Sadece Ürdün’de gördüğüm çok saçma diğer bir olay ise aracı size yarım depo benzin dolu şekilde teslim edip geri alırken de yarım depo dolu şekilde almak istemeleri. Neden böyle bir uygulama yaptıklarını sorduğumda ise verdikleri cevap benzinin Ürdün’de pahalı olması sebebiyle depoyu fullemek istememeleriymiş. Size önerim benzini teslim etme gününüz yaklaştıkça azar azar doldurmanız. Örneğin biz ayarlayamayıp aracı yarım deponun üzerinde teslim etmiş olduk. Benzin Ürdün’de pahalı sayılır, litre fiyatı 0,77 JOD. Araca fazladan koyduğunuz benzinin ücretini ise tabi ki size geri ödemiyorlar. Bu durum bana benzinin pahalı olmasından daha ziyade bir tür Ortadoğu fırsatçılığı gibi geldi. Eğer yurtdışında araç kiralama deneyiminiz yoksa buradaki yazımızda sizin için bu işin tüm detaylarını yazdık.

Wadi Rum safari aracımız

Ürdün’de yollarda sürekli bakım çalışması var. Ürdün’deyken bize ülkenin yollarını baştan aşağı yeniliyorlar gibi gelmişti. Normal araçtan çok yollarda kamyon ve tırlarla seyahat ediyorsunuz. Gece seyahat etmeniz yollardaki aydınlatma eksikliğinden ötürü güvenli olmayacağından çok önerilmiyor ancak güneş erken battığı için biz yine de karanlıkta baya bir yolculuk yaptık. Dikkatli olursanız bizce problem yok sadece bir konuda ciddi bir uyarı yapmak isteriz. Araçlar bazen farlarını hiç açmadan karanlıkta gidiyor. Yani yolda kimse yok diye düşünürken bir anda karanlıkların içinden önünüzde bir araç belirebiliyor. Ne demek istediğimizi merak ettiyseniz Instagram’daki Ürdün hikayelerimize göz atabilirsiniz. Instagram hesabımıza ulaşmak ve bizi takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Son olarak da sokaklarda köpek ve kediler çokca olduğu için ara ara yollara atlayabiliyorlar. Aşırı hızlı gitmezseniz sorun olmayacaktır. Hız demişken Ürdün’de ara ara polis çevirmelerine denk gelebilirsiniz. Biz çokca çevirme gördük ancak polis bizi bir kere Wadi Rum’a giden yolda durdurdu ve otelimizin adını söyleyip iki hoş beş edip yola devam ettik. Konuya selamünaleyküm diyerek girmek baya bir kapıyı açıyor aklınızda olsun. Türkiye’den geldiğinizi söylediğinizde insanların yüzünde güller açabiliyor. Bunun dışında yollardaki hız sınırlarına mutlaka uymanızı öneririz çünkü Ürdün’de hız cezası yemek çok da zor değilmiş diye duyduk.

Wadi Rum-Little Bridge

Ürdün’e ucuz uçak bileti nasıl bulunur

Ürdün’e gitmek için kullanılacak iki havalimanı var. Başkent Amman’daki Kraliçe ya da daha güneyde Kızıldeniz kıyısındaki Akabe. Royal Jordanian veya THY ile Amman’a direkt uçabilirsiniz ya da bizim yaptığımız gibi Esenboğa aktarmalı olarak Amman’a uçabilirsiniz.

Arama motorunu açıp Ürdün’e bilet bakıp karalar bağlamak çok olası. Uçakla iki saatte ulaşabileceğiniz bir yer için 2000-3000 TL bandında bilet ücreti ödemek insana biraz koyuyor. Bilet fiyatlarının bu kadar yakın bir mesafe için neden bu kadar yüksek olduğuna anlam veremedik. En ekonomik yol Pegasus ile Esenboğa üzerinden gitmek. Ankara-Amman arasındaki uçuşu 1200 TRY’ler civarına bulabilirsiniz. Pegasus’un saatleri de güzeldi. Cumartesi 10:55 uçuşuyla iki saatlik uçuş sonunda Amman’a öğlen saatlerinde iniş yapıyorsunuz, dönerken de 15:00 civarında Amman’dan ayrılıyorsunuz.

Ürdün pahalı mı?

Ne yazık ki yine Türk lirası karşısında oldukça değerli para birimine sahip bir ülkedeyiz. Hatta Avrupa ülkelerini aratmayacak derecede bir pahalılıktan söz ediyoruz. Ürdün’de kullanılan para pirimi JOD. Kasım 2019 itibariyle JOD/TRY=8,16. Yani vereceğimiz JOD üzerinden her harcama kalemini 8,16 ile çarpmak gerekiyor.

Ürdün oldukça pahalı bir ülke ancak yine de öldürmeyecek cinsten. Bizim seyahatimizin toplam maliyetini merak ediyorsanız okumaya devam.

Ürdün Türklerden vize istiyor mu?

Petra-The Monastery

İtiraf ediyoruz hiç bir ülkeye girerken bu kadar içimizin yağları erimemişti. Sebebi ise Ürdün’ün Türkiye’den hiç bir vize istemiyor olması. Ne var bunda, başka vizesiz girebildiğimiz ülkeler de var diye düşünüyor olabilirsiniz ancak Ürdün neredeyse dünyadaki ülkelerin hepsinden vize istiyor. Vizesiz girişe izin verdiği bir kaç ülkeden birisi olmanın mutluluğuyla elinizi kolunuzu sallayarak Ürdün’e girebilirsiniz. En az altı ay geçerliliği olan bir pasaportunuz varsa sırtınız yere gelmez.

Ürdün’de konaklama

Wadi Rum Bedouin Camp

Ürdün farklı konaklama deneyimleri sunan bir ülke. Marslı filminin çekildiği 720 km2 alanı kapsayan Wadi Rum çölünde bir bedevi çadırında konaklamak dünyanın başka neresinde mümkün olur ki? Telefonun, internetin olmadığı bir ortamda gece yıldızları izleyerek uyumak ve sabaha bambaşka bir gezegende uyanmak…Sabah kalkıp Wadi Rum’da günün doğuşunu izleyince gördüğünüz renklere inanamayacaksınız.

Bedevi çadırı diyince nereden bulup ayarlayacağız diye endişelenmeyin. Biz bedevi kampı dahil tüm rezervasyonlarımızı booking.com üzerinden yapmıştık. Petra ve Ölüdeniz’de zaten genelde normal otellerde kalıyorsunuz ancak Wadi Rum için seçeceğiniz kamp alanında dikkat etmenizi önereceğim bir kaç nokta olacak.

Wadi Rum’daki kampımız

Wadi Rum’da kamp/otel seçenekleri oldukça bol, aralıklarla kaya diplerine konuşlanmış kamp alanları görüyorsunuz. Öğrendiğimize göre bu alan ve bölgenin iyi bakılması korunmasından bedeviler sorumlu, hatta devlet bile işlerine çok karışmıyormuş. Örneğin bedevi olmayan ve dışardan gelen birisi burada otel ya da kamp alanı işletemiyormuş. Wadi Rum’da isterseniz balon otel gibi değişik konaklama seçenekleri de mevcut. Hatta kamp çadırının yanında jakuzi olan otel seçenekleri bile gördük. Eğer Wadi Rum’da iki gün kalacaksanız; biraz da otelde zaman geçirmek adına bu tarz bir konaklama mantıklı olabilir. Onun dışında safari için sabahın erken saatleri ayrılıp akşam hava kararmaya yakın döneceğinizden otelde keyif yapmak için zaman kalmayabilir.

Kampın ortak alanı, ortada da bedevi çayı miss

Otel denince aklınıza böyle imkanlar şelale bir durum gelmesin. Neticede çölün ortasındasınız. Bazı lükslerinizden feragat etmeniz gerekiyor. Bizim kaldığımız kampın adı Wadi Rum Bedouin Camp idi. Booking’de 1200’e yakın yorum almış ve puanı 9,4 civarında. Biz oldukça memnun kaldık. Tercih etme sebebimiz kamp alanından manzarasının güzel olması, işleten kişiyle ilgili olumlu yorumlar ve ortak wc’lerin temiz olması ile ilgili pozitif yorumlar okumamızdı. Evet wc’ler genelde kamp alanlarında ortak oluyor. Sıcak suyla duş imkanınız var ancak saçınızı kurutmadan duş alamıyorsanız önce priz durumunu kontrol edin. Örneğin bizim kampta ortak alan dışında priz yoktu. Sorduğumda da kampın elektrik kapasitesinin yeterli gelmeyeceğini söylediler. Ortak alanda akşamları herkes hem yemeğini yiyor hem de telefon şarj ediyor. Ortak alanları otelin restoranı/resepsiyonu gibi düşünebilirsiniz. Yemekten sonra herkes topluca oturup çay içiyor. Zaten çok geçe kalmadan da uyuyorsunuz çünkü Wadi Rum’da gün erken başlıyor.

Çölde açık büfe

Odanızda ise yataklar, bir ayna ve bir ampul var. Bu kadar. Çok güzel değil mi? Sıcaklık konusu gitmeden en çok düşündüğüm konuydu çünkü çöl ikliminden dolayı gece/gündüz sıcaklık farkı yüksek olacaktı ve geceleri üşüme ihtimalimiz vardı. Yanımızda içlikler, polarlar her şeyi hazır ettik ancak odada ıstıma sistemi olmamasına rağmen hiç üşümedik. Sweatshirt üstüne bir polar ve yorganla yatınca içliğe hiç gerek bile duymadık.

Yeri gelmişken Ürdün’e gitmeden prizler için yanınızda dönüştürücü mutlaka olsun çünkü her yerde farklı bir prizle karşılaştık. Bize ülke genelinde priz konusunda pek bir standart yok gibi geldi.

Ürdün’de yeme içme

Bedevi çadırındaki nefis yemeklerimiz

Ürdün yeme içme konusunda yüzleri güldüren bir ülke. Biz Wadi Rum’da konakladığımız çadırda hem akşam yemeğinde hem de kahvaltıda harika yemekler yedik. Eğer mümkünse Wadi Rum’da 18:00 civarı konaklayacağınız kamp alanında bulunursanız akşam yemeği seromonisini izlemeyi unutmayın. Bedevilerin toprak altında iki saat boyunca pişirdikleri et,sebze ve pilavdan oluşan yemek inanılmaz lezzetli oluyor. Hele o sebzelerin suyuyla pişen pilav yok mu, tadı damağımızda kaldı.

Bunların dışında humus, labne peyniri sabah, öğle, akşam her öğünde karşınıza çıkıyor. Yediğimiz içtiğimiz her şeyden memnun kaldık. Bir de kahvaltı ve yemek sonralarında bedevi çayını hiç eksik etmiyorlar. Bedevi çayı oldukça şekerli, şekersizine hiç denk gelmedik ve içinden ıhlamura benzeyen bir bitkinin tadı geliyor.

Ürdün’e giderken aşı yaptırmak gerekir mi?

Aşı yaptırmak gerekmiyor.

Ürdün bavulunuzda neler olmalı ve Ürdün’de nasıl giyinmek gerek?

Bavul hazırlama konusunda Ürdün tam bir kabus destinasyon. Neden diye soracak olursanız normal zamanda bir araya gelmeyecek ne kadar kıyafetiniz varsa hepsi Ürdün bavulunda buluşuyor. Mayolar, polarlar, içlikler ve askılı elbiseler kol kola seyahat ediyorlar. Gündüzleri sıcak; dolayısıyla gün içinde askılı elbiselerle dolaşıyorsunuz. Güneşin batmasıyla beraber üzerinize lahana bebek misali ne varsa geçirmeye başlıyorsunuz. Polarlar ise çölde konaklama deneyimi yapacaksanız çok işe yarar çünkü soğuk bir güne denk gelirseniz gece çadır soğuk olabilir. Netice çöl iklimindesiniz gündüz ve gece sıcaklık farkı yüksek oluyor. Hatta Petra by night gibi akşamı dışarılarda geçireceğiniz aktivitelere girecekseniz de polar en iyi arkadaşınız olacak. Polarları anladık mayoyu ne yapacağız diye düşünüyorsanız onu da hayatınızın en konforlu yüzme/yatma deneyiminde Lut Gölü’nde kullanacaksınız. Dolayısıyla bavula koyduğunuz her şeyi bir bir kullanacağınız bir ülkeye hoşgeldiniz.

Sabah serinliğinde polar+kot ceket

Turistik yerlerden Petra, Wadi Rum ve Ölüdeniz’de gezerken istediğiniz kıyafeti giyebilirsiniz çünkü buralar oldukça turistik yerler ama yine de kendi konforunuz için çok kısa ya da dekolteli kıyafetler tercih etmezseniz siz rahat edersiniz. Amman gibi şehir merkezlerinde gezecekseniz daha kapalı kıyafetler tercih etmek mantıklı olur.

Kıyafet konusu hem gün içindeki aktivitenizde rahat hareket etme hem de havanın sıcaklık/soğukluk durumundan dolayı önemli. Wadi Rum’da tüm gün çölde safari aracıyla geziyorsunuz ve çok fazla yürümüyorsunuz. Çölde tüm safari yapan araçlar üç aşağı beş yukarı aynı rotayı izliyorlar. Bir yere gidip orayı görüp diğerine ilerliyorsunuz. Sandalet, terlik vs de tercih edebilirsiniz ancak biz kapalı spor ayakkabılarıyla rahat ettik. Gün sonunda kunduramıza bir miktar kum doldu ama yalan yok. :p

Wadi Rum’da istediğinizi giyebilirsiniz bence 🙂

Petra’da ise tüm gün yürüyecek ve bir miktar tırmanacaksınız. Bizim gün sonu bilançosu en az 25 km yürüme ve 101 kat tırmanma şeklindeydi. Dolayısıyla Petra günü mutlaka rahat bir ayakkabı tercih edin. Sandalet ve terlik tercih etmezseniz rahat edersiniz. Eğer konforunuza düşkünseniz trekking ayakkabısı çok mantıklı olur çünkü Petra’da ana rotada giderken dümdüz bir yolda yürüseniz bile zaman zaman farklı trekking rotalarına sapıyorsunuz ve oralarda hem yollar bozuluyor hem de kayaların üzerindeki kumlardan dolayı kayabiliyorsunuz.

Ama gözünüzde de büyümesin benim gibi cicili giyindiyseniz bile altına spor ayakkabısı ile de pekala idare edersiniz. Bu gözler o yollarda platform topluklu ya da abiye kıyafetlerle bile yürüyenler gördü içiniz rahat olsun.

Ürdün’e çocukla gelinir mi?

Çok yorum yapmamız doğru olur mu bilemedik ama gördüğümüz kadarıyla gidilir. Wadi Rum’da çölde kaldığımız gün henüz yürüyemeyen çocuğuyla bile gelmiş bir çift vardı. Tek yorucu gün Petra olur. Onun dışında bir şekilde hallolur.

Ürdün’de para çevirme

Ürdün Dinarı

Ürdün için yanınızda bir miktar para ile gezmeniz mantıklı olacaktır. Kredi kartı her yerde geçmiyor. Örneğin Wadi Rum’daki otellerde büyük olasılıkla kredi kartıyla ödeme yapamazsınız. Aynı şekilde Wadi Rum’daki çöl turlarını da nakit ödemeniz gerekir. Hatta şöyle ki Petra girişinde bilet aldığınız gişe bile kredi kartını kabul etmeyebiliyormuş. Zaten etseler de komisyon alıyorlar. Dolar en geçerli para birimlerinden birisi ama EUR,GBP de iş görür.

Ürdün havalimanına indiğinizde bizim yaptığımız gibi Wadi Rum’a devam edecekseniz size para dönüştürme konusunda minik bir tavsiye vermek isteriz. Uçaktan inince karşınıza çıkan döviz bürosu ve hatta sonrakiler havalimanındaki ilk ve tek döviz bürosu olmayacaklar. Acele etmeyin. Biz ve uçaktan inen diğer Türk yolcular daha pasaport sırasından geçmeden para bozdurma telaşına düştük çünkü Wadi Rum’a giderken para bozdurabilecek büyüklükte bir şehirden geçmeyecektik. Sonradan bu işi iyi ki yollara bırakmamışız dedik çünkü gerçekten bir tane bile döviz bürosu görmedik.

Araba kiralama ofislerinin yanında

Amman yakınımızdaki en büyük şehirdi ancak yeri bize ters kalıyordu. O sebepten ötürü döviz işini havalimanında hallettik. Size yerini vereceğimiz banka biz oradayken en iyi fiyatı veren yer oldu. Araç kiralama ofislerinin olduğu yere geldiğinizde ileriye doğru Bank of Jordan şubesini göreceksiniz. İşte burası internette hangi kuru görüyorsak onu bize veren yer oldu. Geri kalan her yer sizi zarara uğratacak şekilde dövizinizi düşükten bozuyorlar.

Paradan konu açılmışken Ürdün’de pazarlık sünnetten. Alışveriş ya da tur satın alırken mutlaka pazarlık yapın. Satıcılar sizin Türk olduğunuzu anlarlarsa daha iyi iletişim kuruyorsunuz.

Ürdün’de simkart nereden alınır

Havalimanındaki operatörler

Türkiye’de kullandığımız paketlerimizi Ürdün’de kullanmak bize çok pahalıya geleceği için havalimanından kendimize bir simkart aldık. Araç kiralama ofislerinin olduğu yerde Ürdün’deki operatörlerden Orange, Zain ve Umniah’ın ofisleri yan yana bulunuyor. Fiyat olarak en mantıklısı Umniah idi. 14 gb 10 günlük geçerli paketi 10,5 JOD’a satın aldık gitti. Paketin içinde ekstradan 15 dakikalık konuşma bir kaç da sms dahildi.

Ürdün gezi maliyeti

Gelelim Ürdün gibi pahalı bir ülkeye yaptığımız beş günlük seyahatin maliyetine. Toplam maliyete iki kişi katlandık ancak aşağıdaki fiyatları tek kişi üzerinden hesapladık.

Uçak biletleri: 1200 TRY

Konaklama: 106 JOD

Benzin: 41 JOD

4 günlük araç kiralama ve full sigorta ücreti: 325 TRY + 40 JOD

Wadi Rum Tur: 50 JOD

Petra giriş ve Petra by night: 55 JOD + 17 JOD

Yeme içme: 10 JOD (Çölde yemek) + 2,5 JOD Geri kalan günlerde ya yolda olduğumuz için ya da yorgun olduğumuzu için pek bir şey yiyememişiz.

Sim kart: 5 JOD

Hediyelik ve diğer: 4 JOD

Biz sizin için JOD’ları TRY’ye dönüp toplam maliyet çıkardık. Seyahatin toplam maliyeti kişi başı 3.770 TRY tutmuş. Bu kadar pahalı bir ülke ve son dakika yapılan bir plan için bizce ortaya fena olmayan bir tablo çıktı. Bence sizin için de Ürdün’e plan yapma zamanı geldi.

4 Yorum

Avatar
Hülya Öner 18/11/2019 - 7:54 pm

Harika bir paylaşım olmuş. Teşekkür ediyoruz 🙏

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 12/12/2019 - 7:39 pm

Güzel yorumunuz için biz teşekkür ederiz.

Yanıtla
Avatar
Gezgin 21/02/2020 - 11:58 am

Çok detaylı ve faydalı bir yazı olmuş. Yakın zamanda planladığımız Ürdün gezisi için epey not çıkardım kendime, teşekkür ediyorum.

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 21/02/2020 - 12:16 pm

Çok teşekkür ederiz 🙂 iyi seyahatler şimdiden.

Yanıtla

Yorum ve Sorularınız

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar