Küba Gezisi Maliyeti

yazan MilesForDreams
Bonibon Küba arabaları

Yedik içtik, kokteyller tattık, harika müziklerle kulaklarımızın pası silindi, rengarenk Amerikan arabalara bindik, iyi hoş ama nedir bu Küba gezisinin maliyeti diye sordunuz. Biz de sizin için en ince detayına kadar cüzdanımızdan çıkan her bir kuruşu hesap ettik. Toplam Küba gezisi maliyeti ile beraber A’dan Z’ye harcamaların detaylarını vermeye hazırsanız başlıyoruz.

Küba gibi uzak destinasyonlar için genelde kendi plan yapmaktan çekinenler tur ayarlama eğiliminde oluyorlar. Biz genelde seyahatlerimizi en ince detayına kadar kendimiz planlıyoruz. Bazı ülkeleri planlamak gerçekten zor olabiliyor ama inanın Küba onlardan birisi değil. Yazının devamında aslında her şeyin ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.

Eğer kendi seyahatinizi planlama konusunda yeniyseniz buraya tıklayarak bizim kullandığımız yöntemleri, siteleri ve uygulamaları paylaşıp bolca tüyo verdiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazıya başlamadan önce harcama kalemlerini orjinal fiyatlarıyla ve aksini söylemiyorsam iki kişilik olarak vereceğimi belirteyim. Küba’da turistlerin para birimi CUC yani “Cuban Convertible Peso”. 1 CUC 1 USD’a eşdeğer yani yazıda size bolca CUC diye vereceğim fiyatları aslında USD olarak da düşünebilirsiniz.1 CUC=1 USD

Küba uçak bileti ücreti

Amerikan arabaları ile turumuzda Havana Üniversitesi durağı

Öncelikle söyleyelim Küba seyahatinin büyük kısmı ulaşım maliyetinden oluşuyor. O yüzden uçak biletlerine bakıp sakın vazgeçmeyin. Toplam maliyetteki en büyük payı kendimizi Küba’ya atmak oluşturuyor. Biz daha fazla zaman geçirebilmek için seyahatimizi 23 nisan tatiliyle birleştirmek istedik. Aktarmalarla zaman kaybetmemek için de THY’den direkt uçuş opsiyonumuzu kullandık ve biletlerimizi THY’den aldık.

Seyahati planlama aşamasında nisan ayına Küba gidiş dönüş biletler kişi başı 730 usd civarıydı. Eğer bir ay önce yani mart ayında gitmeyi düşünseydik biletler kişi başı 650 usd’a geliyordu. Eğer aktarmalı seçenekler sizin için uygunsa uçak maliyetini daha da düşürebilirsiniz.Bu noktada aktarma için transit vize gerekip gerekmediği konusu çok önemli. Eğer Air Canada ile Kanada aktarmalı bir uçuş seçerseniz transit vize almanız gerekiyor. Eğer Avrupa üzerinden gidecekseniz aktarma yapacağınız havayolu ve ülkenin transit vize isteyip istemediğini biraz araştırıp gerekiyorsa havayolunu arayarak bilgi sağlamaya çalışabilirsiniz. Burada küçük bir not artık Miami’den de Küba’ya uçabiliyoruz ancak Amerika çıkışlı bir Küba uçağınız varsa Küba vizesini Amerika’dan almanız gerekiyor. Diğer ülkeler Türkiye’den aldığınız vizenizi kabul ederken Amerika kabul etmiyor.

Küba’da her yerde bulunan standart kahvaltı

Gelelim bizim biletlerimizi nasıl aldığımıza. Biz Küba gidiş Küba dönüş şeklinde bileti alacakken skyscanner’de çoklu uçuş seçeneklerini kullanarak Küba gidiş Miami dönüş biletinin daha uygun olduğunu gördük. Hatta Küba’dan Miami’ye ara uçuş ücretini de ekleyince aynı ücrete geldi. Biz de oralara kadar gitmişken bir de araya Miami seyahati ekledik. Toplam maliyeti hesap ederken kişi başı uçak maliyetini 730 usd olarak hesap edeceğim.

Küba konaklama ücretleri

Trinidad’da kaldığımız Casa Particular

Uçuş kısmını hallettiysek gönüllere su serpecek diğer bir harcama kalemi konaklama ile devam edelim. Küba’da konaklama önceki senelerde daha problemli bir konuyken şimdilerde oldukça kolay. Şöyle ki ülkedeki oteller hem çok pahalı hem de öyle yer gök otel kaynamıyor. Ancak devrimin lideri Fidel Castro’nun kardeşi Raul Castro abisinin ölümünden sonra görevi devralınca halkın turizme açılımına izin vermiş. Halka hem internet erişimi hem de Airbnb ile evlerini turistlere kiralama izni verince bir anlamda Kübalıların gündelik hayatlarında bir devrim yaşanmış.

Havana’da avlulu binalar

Casa Particular Küba’da turistlerin kiralayabildiği evlere verilen isim. Yani evin bir kısmı, odası ya da tamamı size kiralanabiliyor. Diğer ülkelerdeki Airbnb sisteminden farksız. Siz de Airbnb aracılığıyla “Casa Particular” denilen evlerden kiralamak isterseniz buradaki linki kullanabilirsiniz. Linkten kaydolduğunuz takdirde hem siz hem de biz ilk konaklamanız sonrası indirim kazanmış oluyoruz.

Biz Küba’da 7 gece Casa Particular’larda konaklamışız ve iki kişi toplamda ödediğimiz ücret 210 EUR tutmuş. Yani oda başına gecelik 30 EUR gibi bir konaklama maliyeti düşünebilirsiniz.

Küba vize ücreti

Gönül isterdi ki vize başlığı bir harcama kalemi olmasın ancak Küba vize isteyen ülkeler arasında yer alıyor. Vize almak oldukça basit, bu konuya sonra geleceğiz ancak kısaca gitmeden internet üzerinden bir iki günde halledebildiğiniz bir vize olduğunu söyleyelim. Biz kişi başı 220 TRY’ye vizemizi almıştık. Yazının sonunda her bir harcama kalemini orjinal kurlar ile belirtip güncel kurdan TRY’ye çevireceğiz. Şimdilik harcamaları sepete atmaya devam.

Küba ulaşım ücretleri

Havana’daki San Jose havalimanına indikten sonra şehre ulaşmak için sizi arabayla yarım saat sürecek bir yolculuk bekliyor. Havalimanından dışarı çıkınca bir sürü taksi göreceksiniz. Fiyatlar genelde fiks ve 25 cuc tutuyor. Hem gidiş hem dönüşte taksi kullanacağınız için 50 CUC’u sadece havalimanı ulaşımı için sayabiliriz.

Küba’da eğer sadece Havana’da kalmayacaksınız uçaktan sonra en fazla maliyeti tutan kalem ulaşım oluyor. Biz Havana, Vinales, Varadero ve Trinidad olmak üzere toplam dört şehirde konakladık. Şehirlerarası yollarda ulaşım için ya yerel otobüs firmalarıyla seyahat edebiliyorsunuz ya da taxi collectivo denilen toplu taksileri kullanıyorsunuz. Toplu taksileri ayarlaması oldukça pratik ve kolay. Evsahipleri sizin adınıza ayarlamaları yapıyorlar. Aynı yöne aynı saatte giden 4 turist bulununca bir araba ile bir şehirden diğerine kolaylıkla gidiyorsunuz. Bizim şehirlerarası verdiğimiz taxi collectivo ücretleri toplamı iki kişi için 240 cuc tuttu.

Klasik araba cenneti

Havana-Vinales : 183 km, 02:30 saat yolculuk ücreti: 40 cuc (iki kişi)

Vinales-Varadero : 334 km, 04:30 saat yolculuk ücreti: 70 cuc (iki kişi)

Varadero-Trinidad : 270 km, 04:00 saat yolculuk ücreti: 70 cuc (iki kişi)

Trinidad-Havana: 322 km, 04:00 saat yolculuk ücreti: 60 cuc (iki kişi)

Bunların dışında biz son günlerde sadece Havana’da şehrin dışındaki yerlere giderken taksi kullanmışız. Bunun için de 2,3 ve 5 cuc olmak üzere toplamda 10 cuc ödemişiz.

Her şeyi alt alta koyunca Küba içi ulaşımın iki kişilik bilançosu 300 CUC olmuş.

Küba’da yeme içme ücretleri

Quince Catorce restoran

Küba’da yemekler fiyat olarak Avrupa standardında diyebiliriz. Güzel bir pizzacıda 9 cuc’a pizza yerken, bazen güzel bir restorandaki bir yemeğe 20 cuc verebiliyorsunuz. Ortalama vermek gerekirse ortalama bir restoran için ana yemekler 8 cuc’dan başlıyor.

Küba kültürünün önemli bir parçası restoran deneyimleri. Belki yemekler değil ama restoranlardaki canlı müzikleri ve konseptleri kesinlikle ayrı bir deneyim o yüzden sizin de gitmeden illa ki listenizde deneyimlemek isteyeceğiniz onlarca restoran olacak ve aşağı yukarı bu bütçeyi ayırmak mantıklı olacak.

Ropa Vieja-Küba’nın en klasik yemeği

Biz Küba’da sekiz gün geçirdik dolayısıyla sekiz akşam yemeği ve yaklaşık altı günlük kahvaltı dahil toplamda iki kişi 228 cuc harcamışız. Kahvaltılar nereye giderseniz fiks kişi başı 5 cuc tutuyor. İsterseniz cafelerde kahvaltı alın isterseniz Casa Particular’ınızdan size kahvaltı hazırlamasını isteyin ücret değişmiyor. Biz öğle yemeklerini genelde Türkiye’den yanımızda götürdüğümüz kuruyemişlerle ve atıştırmalıklarla geçiriyoruz. Yani bu toplamda öğle yemekleri yer almıyor. Hangi restoranları deneyimlediğimiz kısmına sonraki yazılarda değineceğiz.

La Guarida restoran

Küba’da kokteyl ve içki ücretleri

Hotel Parque Central

Geldik Küba’daki yine kayda değer harcama kalemlerinden birisine. Küba’da tanıştığımız bir polis memurunun da dediği gibi Küba’da üç şey önemlidir. Rom, Müzik ve Dans. Küba’da her gün mutlaka ülkenin milli içkisi romla yapılmış bir çok kokteyl deniyorsunuz. Hatta bazı kokteylleri ve bunların hazırlandığı barları Ernest Hemingway meşhur etmiş. Gün içinde Hemingway burada şunu içermiş, bir diğerinde bunu içermiş şeklinde o mekandan bu mekana kokteyl deneyerek geziyorsunuz. İnanın sudan kolay ulaşacağınız bir şey varsa o kesin mojitodur.

Biz toplamda 17 kokteyl + bira için (yemeklerin yanında içtiklerimiz hariç) 55 cuc ödemişiz. Kokteyller mekana göre değişse de 3-4 cuc arasındayken biralar 1-2 cuc civarında oluyordu.

Küba’da bahşiş

Arkadaki ekiple baya kaynaştık

Gelelim yeme içme ve kokteyllerin bir parçası olan önemli bir gider kalemine. Şimdi Küba’da her yerde canlı müzik var.Sokaklar, restoranlar, barlar, bazen de en basit büfelerde bile illa çalan bir grup oluyor. Dolayısıyla bu canlı müzikleri ya da sokak şovlarını yapan kişilere bahşiş de harcama kalemlerinden birisi. Biz toplamda 30 cuc bahşiş vermişiz. Hatta bu yazıyı yazarken Cengiz’e su gibi bahşiş dağıtmışsın dediğimde az bile söylemiş olduğumu fark ettim çünkü 8 günlük seyahatte su için toplamda 24 cuc ödemişiz.

Hemingway’in meşhur ettiği bar

Hava çok sıcak olduğu için su tüketimi önemli. Biz 1,5 lt’lik su için 1,75-2 cuc’un altında fiyat ödemedik. Bazen 1,5 lt suya 3 cuc verdiğimiz bile oldu. İnsana biraz dokunuyor ama bir süre sonra da suyu bulduğuna dua ediyorsun.

Küba’da turlar ve diğer harcamalar

Vinales

Bu bölümde de bir başlık altında toplanamayan diğer harcamaları topladım. Bu bölümdeki en yüksek harcama Küba’ya gitmişken yapmadan dönerseniz kesinlikle olmayacak bir aktivite olan klasik araba turu var. 1 saatlik tur için 30 cuc ödedik. Pazarlık şart ama bu fiyatın altına inen de pek görmedik.

Yine iki kişi toplamda 30 cuc tutan bir diğer aktivite’de Küba’daki tütün tarlalarının olduğu vadiyi at üzerinde gezip puro yapılışını izlediğimiz turdu. Saat başı 5 cuc alıyorlar.Biz üç saatlik bir tur almıştık.

Vinales şehrinde 2-3 saatlik bizi istediğimiz yerlere götürecek bir araba ile anlaşmıştık. Bunun da ücreti 25 cuc imiş.

Vinales’deki mural

6 saatlik internet kartına 6 cuc ödemişiz.

Kübalı teyzelerle fotoğraf çekilmek için 5 cuc, bilimum müze girişi(Devrim müzesi dışında), kuleye çıkma, şezlong kiralama gibi harcamalar için de 18 cuc vermişiz.

Küba hediyelik alışveriş harcamaları

Küba demek puro demek

Önden uyaralım Küba’ya gitmeden eşe dosta puro sözü vermeyin. Hele ki markalı bandrollü alacağım derseniz fiyatlar daha da artıyor. Biz purolar için toplamda 38 cuc ödemişiz. Bir kısmını Vinales’ten tütün tarlalarından almıştık. Bir kısmını da Havana’dan puro satan bir dükkandan aldık. Vinales turu sırasında bir de bal ve kahve üretimi yapan bir işletmeye denk gelmiştik. İşletme dediysem köyde bir ev diye düşünün. Bu civarda üretilen ballar kansere iyi geliyormuş. Hatta jinekologlar tarafından özellikle kadınlara öneriliyormuş. Yarım kg balın fiyatı 10 cuc tuttu. Sonradan eve gelince balın tadını inanılmaz beğendik. Eskinin doğal balları gibi kokuyordu. Hatta keşke yerimiz olsaydı da biraz daha fazla alabilseydik dedik. Bunun dışında bilumum 15 kadar magnet ve anahtarlık tarzında hediyelikler için de 11 cuc ödemişiz.

Uyku demişken yanlış anlaşılmasın burası bir restoran

Gelelim bayanların Küba’dan almadan dönerlerse gözlerine uyku girmeyecek kaleme. Tabi ki Alicia krem. Nedir bu Alicia krem derseniz bir tür Küba mucizesi olarak geçiyor. Plasentadan yapılmış bir kremmiş. Göz kremi, yüz kremi vs farketmiyor fiyat aynı. Kutusu 12 cuc civarında tutuyor.

Böylece tüm harcama kalemlerini bir bir saydık. Toplamı merak ediyorsunuzdur eminim. Hazırsanız bilançoyu paylaşıyorum. Uçak bileti kişi başı 730 USD, konaklama kişi başı 105 EUR, Vize kişi başı 220 TRY, ve geri kalan Küba’da yapılan harcamaların hepsi (hediyelikler hariç) 375 cuc tutmuş.

Trinidad

USD/TRY kurunu 6,06;  EUR/TRY kurunu 6,76 olarak alacak olursak TRY cinsinden bir kişi her şey dahil 7.600 TRY tutuyor. 7.600 TRY’nin içinde 4.400 TRY’sinin uçak olduğunu ve bu ücretin aktarmalı opsiyonlarla 3.500 TRY’lere kadar düşürülme imkanı olduğunu düşünecek olursanız ortaya fena bir tablo çıkmıyor sanki. Yani bugünkü kurlarla yemeli içmeli, o şehir senin bu şehir benim bir Küba gezisi 6.500-7.000 TRY civarlarında tutabilir.

Bizi instagramda takip etmek isterseniz buraya tıklayarak sayfamıza ulaşabilirsiniz. En güzel fotoğraflar orada bizden söylemesi. Bir de Youtube kanalımız var. Ona da buraya tıklayarak abone olursanız çok mutlu oluruz.

Diğer Küba yazılarında görüşmek dileğiyle.

Adios amigos!

9 Yorum

Avatar
Yıldız 29/05/2019 - 10:16 pm

Harika bir yazı olmuş elinize sağlık, plan yapanların çok işine yarayacak bu yazı.

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 29/05/2019 - 10:32 pm

Çok mutlu olduk yorumunuzla, gideceklere ışık olur umarım.

Yanıtla
Avatar
Fatma 30/05/2019 - 3:04 pm

Çok faydalı bilgiler aktarmissiniz emeğinize sağlık

Yanıtla
Avatar
Mehmet 29/05/2019 - 10:41 pm

Tür operatörleri bile böyle açıklayıcı ve kişiyi tatmin edici açıklamalarda bulunamazken sizden detaylı ve doyurucu bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 01/06/2019 - 2:07 pm

Çook tesekkur ederiz. Gitmeden kendimizin arayıp bulamadığı her şeye yer vermeye çalışıyoruz.

Yanıtla
Avatar
Hakan 29/05/2019 - 11:05 pm

cok guzel bir yazi olmus, Kubaya gitmis kadar olduk 🙂

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 01/06/2019 - 2:14 pm

Çook tesekkurler. Süper, gelecek yazılara da bekleriz o zaman.

Yanıtla
Avatar
Fatma 30/05/2019 - 3:04 pm

Çok faydalı bilgiler aktarmissiniz emeğinize sağlık

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 01/06/2019 - 2:19 pm

Sağolun. Faydalı olmasını istedik.

Yanıtla

Yorum ve Sorularınız

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar