Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler

yazan MilesForDreams

Yunanistan’a ya da Avrupa’daki bir çok ülkeye arabanızla gitmek aslında çok kolay. Nereden mi biliyoruz? Çünkü biz 2018 Ağustosta özel aracımızla bu deneyimi bizzat yaşadık ve Yunanistan’a kendi aracımızla geçtik. Thassos gezi rehberimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Biz bu deneyimi yaşadık. Şimdi sıra sizde. Haydi düşün yola. Aşağıda arabayla yurt dışına çıkmak için gerekli belgeleri detaylarıyla paylaşıyoruz. Ama öncesinde bizi instagramdan takip etmek isterseniz buraya tıklayarak, YouTube kanalımıza abone olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Vereceğimiz bilgilerin size ait araba ile çıkış yapmak için olduğunu hatırlatayım. Şirket aracı vb. gibi adınıza kayıtlı olmayan araçlar için noterden vekaletname almak gerekiyor. Eğer araç adınıza kayıtlı değilse ancak araç sahibi sizinle seyahat ediyorsa noterden vekaletname almaya gerek yok.

Özel Aracınız ile Yurtdışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler

  • Uluslararası Sigorta (Yeşilkart / Yeşil Sigorta)
  • Uluslararası Geçerliliği Olan Ehliyet (Yeni Ehliyet- 2016 Yılından İtibaren Verilenler)
  • Ruhsat
  • Pasaport
  • Geçerli Vize

Uluslararası Sigorta (Yeşilkart / Yeşil Sigorta)

Yeşil Sigorta

Uluslararası sigorta, yurt dışına araçla çıkışlar için zorunluluk. Kaza durumunda karşı tarafa verilen zararın karşılanması için yaptırılıyor. Bu sigorta yapıldıktan sonra bu evrakın tüm seyahatiniz boyunca yanınızda olması gerekiyor. Turing ofislerinden uluslararası sigorta yapılabiliyor. Biz İstanbul’da olduğumuz için iki hafta önceden İstanbul Seyrantepe’deki Turing ofisinden sigortamızı çıkartmıştık. Ofise ulaştıktan sonra sigortayı alıp çıkmam 10 dk kadar sürdü.

Uluslararası sigortayı çıkartabilmek için Araç Ruhsatı ve Geçerli Trafik Sigortası Fotokopisi gerekiyor.

Bunlarla birlikte sigorta ücreti de alınıyor. Ücretler sigorta süresine göre değişiyor.

En az 15 günlük uluslararası sigorta yapılıyor ve 15 günlük uluslararası sigorta otomobil için 47,25 Euro. Seyahat sürelerine göre güncel fiyatlar ve farklı taşıt tipleri için Turing’in sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu sigortayı sınır kapısında Türkiye’den çıkmadan hemen önce de yaptırabilirsiniz. Bence sınır kapısında zaman kaybetmemek adına önceden yaptırılması daha iyi. Yine de sınır kapısında sigorta yaptıracaksanız hangi sınır kapılarında ofisleri olduğunu buradan kontrol edebilirsiniz.

Başta da dediğim gibi bu sigorta karşı tarafın zararını karşılama amacıyla yaptırılıyor. Kendi aracınızdaki zararlar için mevcut kasko poliçenize ek yurt dışı kapsamı ekletebilirsiniz. Ben 10 günlük yurt dışında geçerlilik için 9 TL fiyat ödedim.

Uluslararası Geçerliliği Olan Ehliyet

Uluslararası Ehliyet Örneği

Eskiden Uluslararası Ehliyet almak gerekiyordu. Bu hem maliyetli hem de her yıl yenilemeyi gerektiren bir uygulamaydı, ancak bu uygulamaya artık gerek kalmadı.

2016 senesinden beri verilen ya da o tarihten bu yana güncellemiş olduğunuz ehliyetler yurt dışına çıkış için geçerli. Resimde hangi ehliyet olduğunun görselini paylaştım. Eğer sizinki bu çipli ehliyetten değilse Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alarak 15 TL’ye yenileyebilirsiniz. (2018 yılında ehliyet işlemleri Nüfus Müdürlüğüne geçti.)  Küçük bir hatırlatma, yeni çipli ehliyetlere geçiş için verilmiş olan son tarih 2020 sonu. Bu sebeple yurt dışına çıkmayacak dahi olsanız yenilemenizde fayda var.

Eğer görseldeki ehliyete sahipseniz ehliyet ile ilgili aklınızda soru işareti olmasına gerek yok.

Ruhsat

Aracın ruhsatını çıkarken kontrol ve kayıt ediyorlar. Bu sebeple yanınıza almayı unutmayın.

Pasaport ve Vize

“Tabiki de pasaport gerekiyor” dediğinizi duyar gibiyim. Unutulmasın diye yazayım dedim.  Çıkış yaptığınız ülkeye göre de geçerli vizeniz olması gerektiğini hatırlatayım.


Biz 2018 yılı kurban bayramından hemen önceki cuma günü İpsala sınır kapısından Yunanistan’a geçtik, ertesi cuma günü de Türkiye’ye geri döndük. Türkiye gümrüğünde araç ruhsatı ve pasaport kontrolü yapıldı. Yeşil sigorta ise Yunanistan gümrüğünde kontrol edildi. Gümrük kapısında trafik olmazsa kontroller iki üç dk kadar sürüyor yani toplamda 10 dk içinde sınırı geçmiş olabilirsiniz. Bayram trafiği ile gidişte 2 saat 20 dk’da Yunanistan’a, dönüşte de 3 saat 30 dk’da Türkiye’ye giriş yapabildik.


Bonus Bilgi; Türkiye sınırından çıkmadan benzini tekrar doldurun derim. Hem olası bir gümrük kuyruğunda benzinsiz kalmamış olursunuz hem de Euro kurunun yüksekliğinden ötürü komşularda benzin çok daha pahalıya geliyor.

Yunanistan gezisi ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak diğer yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum ve Sorularınız